Monday, July 18, 2011

Orang-orang Quraisy Menentang Rasulullah

Rasulullah e dan sahabatnya menyeru Islam secara sulit selama tiga tahun. Dalam tempoh itu penganut-penganut Islam bertambah ramai. Kebanyakan mereka merahsiakan keimanan mereka dan melakukan ibadat secara sembunyi atau di tempat-tempat yang jauh daripada kota Mekah. Dalam pada itu terdapat juga orang-orang yang diseru secara sulit menolak Islam malahan ada yang mengejek dan mempersendakan-sendakan seruan Islam itu seperti Abu Lahab.

Setelah tiga tahun berdakwah secara rahsia sulit, Rasulullah e menerima perintah supaya menyeru kepada Islam secara terbuka.

Firman Allah:

Maksudnya:

Oleh itu, sampaikanlah secara berterus-terang apa yang diperintahkan kepadamu (Wahai Muhammad), dan janganlah engkau hiraukan bantahan dan tentangan kaum kafir musyrik itu. Sesungguhnya Kami tetap memelihara dan mengawalmu dari kejahatan orang-orang yang mengejek-ejek dan mempersendakanmu, - (al-Hijr 94-95)

Dengan perintah daripada Allah itu mulalah baginda menyeru orang ramai secara terbuka dan secara terang-terangan. Di antara cara Rasulullah e menyeru secara terbuka ialah dengan mengadakan majlis jamuan di rumahnya. Apabila jamuan selesai Rasulullah e bangun berucap menyampaikan seruan Islam. Pada masa yang lain pula, Rasulullah e mengadakan satu perjumpaan ramai di kaki bukit Shafa. Turut hadir orang-orang kenamaan Quraisy dan ketua-ketua kaum Arab yang lain. Mereka bersedia mendengar apa yang diucapakan oleh Rasulullah e kerana mereka tahu bahawa baginda adalah orang yang tidak pernah berdusta.

Apabila Rasulullah e menyebut tentang seruan kepada Islam tiba-tiba bapa saudaranya Abu Lahab bangun dan menengking Rasulullah e dengan berkata: "Celaka kamu! Apakah ini tujuan kamu mengumpulkan kami". Mendengar tengkingan itu Rasulullah e memandang tepat kepada Abu Lahab dan diam. Lalu Allah menurunkan ayat.

Maksudnya

Binasalah kedua-dua tangan Abu Lahab, dan binasalah ia bersama! (Al-Lahab:1)

Perbuatan Abu Lahab itu mengambarkan tentangan sebahagian besar pembesar Quraisy dan ketua-ketua kaum Arab. Mereka tidak mahu menerima Islam kerana bimbangkan pengaruh mereka merosot dan amalan buruk mereka mendapat tentangan kerana Islam menyeru kepada keadilan, persamaan hak dan menyeru perkara-perkara makruf.

Peristiwa-peristiwa yang berlaku itu tidak melemahkan semangat Rasulullah e. Baginda terus berdakwah hingga ramailah orang-orang Arab tertarik dan memeluk Islam. Mereka menemui Abu Talib supaya menasihatkan Rasulullah e supaya tidak meneruskan dakwahnya, tetapi ditolak dengan halus oleh Abu Talib

No comments: